Ensimmäiset harjoituspelit Pihtiputaalla pelattu - turnausraportti

29.8.2021

Kauden 2021-22 ensimmäiset harjoituspelit pelattiin LiigaPlokin emännöimässä turnauksessa Pihtiputaalla. WoVo Rovaniemeltä ja LiigaPloki olivat ennättäneet kohdata toisensa jo edellisiltana 4-0 LiigaPlokin voittoon johtaneessa ottelussa, sekä lauantai-aamupäivän pelissä, jonka myös LiigaPloki vei nimiinsä 3-1.

Päivän turnaukseen lähdettiin 11 pelaajan ja 4 staffin jäsenen voimin. Edustettuna olivat joukkueen passarit, Anni Toivonen ja Venla Hyttinen, liberot Petra Sahlberg ja Henna Minkkinen, keskitorjujat Eveliina Smolander, Pihla Pohjola ja Pilvi Kettunen, sekä yleispelaajat Hilkka Hujanen, Emilia Kääntä, Nea Hämäläinen sekä joukkueen mukana alkusyksyn treenannut kehityspelaaja Janita Arkko. Sanni Määttä oli estynyt henkilökohtaisista syistä sekä joukkueen ulkomaalaisvahvistus Natasha Calkins on edustamassa Kanadan maajoukkuetta Norcec-turnauksessa.

Ensimmäisessä ottelussa kohdattiin WoVo Rovaniemeltä, jonka kokoonpanossa nähtiin viime kauden pelaajista passari Petra Salmela, hakkuri Saana Lindgren, libero Janina Laine, yleispelaaja Riikkaliisa Kärkkäinen ja keskitorjuja/yleispelaaja Miia-Maria Mäkikyrö. Yleispelaaja Oona Viljanen ei turnaukseen osallistunut. Uusia kasvoja joukkueessa oli takaisin paluun kentille tehnyt laitapelaaja Nelli Rantanen ja keskitorjuja Assi Vainikka. WoVon ulkomaalaisvahvistuksena nähtiin kokenut Martina Konecna ja nuoret vielä tuntemattomat Neea Tasala ja Anni Pohjanen. WoVon uusi passari meksikolainen Sashiko Sanay on myös maajoukkuekiireiden vuoksi vielä ulkomailla.

WoVo lähti otteluun hyvin railakkaasti hyökäten, kun Puijon naisten otteissa oli nähtävissä selvää jännittämistä. WoVo vei peliä useamman pisteen johdossa läpi erän, Puijon sortuessa liian usein virheisiin. Toisessa erässä sävel jatkui samana, WoVo hallitsi peliä paremman syöttö-vastaanoton turvin ja nopean hyökkäyspelin ansiosta pääsi liian usein käyttämään torjunnan käsiä hyväkseen. Kolmaskin erä lähti WoVon hallinnassa, kunnes Emilia Kääntä asteli syöttöruutuun ja tasoitti pelin. Loppu mentiin tasatahtiin mutta erä ratkesi tiukasti lopussa WoVolle jatkopalloilla. Neljäs erä oli tasaista vääntöä  loppumetreille, mutta kääntyi Puijon voitoksi kahden pisteen erolla. WoVo kuitenkin kuittasi pelistä 3-1 voiton. Peli oli hyvin hermostunutta, hiljaista ja virheiden sävyttämää, mikä usein kauden ensimmäiselle harjoituspelille on tyypillistä. Syöttö oli liian pehmeää WoVon hyvään vastaanottoon nähden, jolloin nopean pelin pyörittäminen onnistui hajottamaan Puijon naisten torjunta puolustuksen. Kaikki pelaajat saivat tasaisesti peliaikaa ja ensikosketuksen uuteen kauteen pelikentällä. Loppua kohden tekeminen kuitenkin parani ja otteisiin alkoi tulla varmuutta. Tästä oli hyvä jatkaa seuraavaan peliin.

Toinen ottelu oli kotijoukkue LiigaPlokia vastaan. Plokin joukkue koki viime kauteen verrattuna melkoisen myllerryksen ja kentällä nähtiin paljon uusia kasvoja. Tuttuna viime kauden joukkueesta jatkoi libero Jemina Pasanen, passari Noora Hakonen ja laiturit Roosa Päykkönen sekä Sara Piippo,jonka kausi todennäköisesti on ohi pahan loukkaantumisen vuoksi. Ulkomaalaisvahvistuksia joukkueessa olikin useampia, passari Lena Napalkova, hakkuri Anna Yefremenko, yleispelaajat Helena Elbaek ja Silvia Pertens sekä keskitorjuja Jada Stackhouse . Joukkueen uusiin kasvoihin lukeutuu myös Puijon naisille tuttu keskitorjuja Siiri Vehmanen sekä kolmannen keskitorjujan paikan joukkueessa on ottanut Aliisa Kähkölä, joka oli myös päivän peleistä sivussa tuntemattomasta syystä. Nuoria joukkueessa on lisäksi passari Tara Loijas sekä libero Pirinen Venla.

Tähän toiseen otteluun Puijon naiset pääsivät rennommin mielin, kun ensimmäisen pelin karstat ja jännitykset oli pyyhitty pois. Pelissä nähtiin aivan uudistuneet Puijon naiset ensimmäiseen otteluun verrattuna, syöttö oli painavaa, vastaanotto varmaa ja torjunta-puolustus sai hyvin poimittua vastustajan hyökkäyksiä peliin ja päätettyä hyökkäyksiä paremmin. Parantuneen vastaanoton myötä keskipeliä saatiin hienosti käyntiin ja hyökkäys oli rohkeaa. Ploki oli vastaanoton kanssa vaikeuksissa, mutta hyökkäyspäässä nähtiin vahvoja ratkaisuja vaikeistakin paikoista joukkueen ulkomaalaisvahvistuksilta. Ensimmäinen ja toinen erä menivät jatkopalloille ja pienet epätarkkuudet ratkaisupaikoissa ratkaisivat molempien erien loput niukasti kotijoukkue LiigaPlokille. Myös kolmas erä jatkui tiukkana läpi erän, mutta sen Puijon naiset saivat lopussa käännettyä itselleen. Neljäs erä karkasi vastustajalle jo erän alussa ja LiigaPloki sai pidettyä johdon erän loppuun saakka. Peli siis tiukkien vaiheiden jälkeen LiigaPlokille 3-1. (33-31, 26-24, 23-25, 25-18). Ottelussa vietiin syöttö-vastaanotto peliä selkein numeroin ja hyökkäyspäässä oltiin hyvinkin tasaisesti taistelemassa Plokin kanssa. Selkein ero ottelussa muodostui LiigaPlokin paremman torjuntapelin ansiosta, sen pysäyttäessä Puijon naisten hyökkäyksiä pisteen arvoisesti selvästi tehokkaammin. Puijon naiset pelasivat tämänkin ottelun vaihtelevin kokoonpanoin erästä toiseen ja kaikille kertyi mukavasti pelituntumaa. Tästä ottelusta jäi selkeästi hyvä tunne ja peli oli nousujohteista. Koventunut syöttö ja tarkentunut vastaanotto sekä pelirohkeus olivat parhainta antia ottelussa. Oli myös mahtavaa, kun yleisöä oli vihdoin katsomossa! Päivän parhaimpiin kuului yleispelaaja Emilia Kääntä, joka onnistui niin vastaanotossa kuin syöttöpelissäkin mainiosti ja iski palloa hyökkäyksessä rohkeasti kenttään.

”Olen kokonaisuudessaan erittäin tyytyväinen turnaukseen”, tiivistää päävalmentaja Jukka Lehtonen.
”Turnauksessa meille tärkeintä oli nähdä, onko elokuun aikana painopisteenä olleet joukkueen elementit menneet eteenpäin ja saadaanko harjoiteltuja asioita tuotua myös jo pelitilanteisiin. On hyvä nähdä, että paljon harjoitelluista asioita saatiin tuotua kentälle näissä otteluissa. Varsinkin turnauksen toisessa ottelussa pelitempo löytyi jo ottelun ensimmäisistä palloista lähtien ja otteet pelin jokaisella osa-alueella pysyivät tasaisina lähes koko ottelun ajan. Pelaajille myös iso plus-merkintä myös siitä että, pelaajien pelipaikkojen suuresta ottelujen sisäisestä vaihtelusta huolimatta, keskittyminen pysyi koko ajan joukkueen tekemisessä. Myös muutamista ennen ottelua sovituista perusasioista pidettiin hyvin kiinni, niin pelaajien kuin valmentajien puolelta. Suunta on selvästi oikea, joten nyt voidaan hyvillä mielin palata salin puolelle laittamaan seuraavia pelin palasia oikeille paikoilleen”, kommentoi Lehtonen turnauksen antia.

Sunnuntaina ansaittu lepopäivä ja sen jälkeen takaisin salille harjoittelemaan. Kahden viikon päästä on lentopalloa ilottelua tarjolla Kuopiolaisille katsojille, kun lauantaina 11.9 Studentian pyhättöön saapuu LiigaPloki sekä Nurmon Jymy. Tervetuloa kannustamaan, sillä lentopallohan on parasta paikan päällä!