Puijon naisten kynnet kylmenivät edestä Savonmaan

4.2.2023

Suomen Cup -välieräottelu Puijo Wolleyn ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon välillä oli pitkä ja raskas taisto.

Puijo Wolley 2 - 3 Hämeenlinnan Lentopallokerho (25-22, 25-23, 17-25, 26-28, 13-15)

Avauskokoonpanot:
Madsen, Roivainen, Klimovich, Mosser, Owokoniran, Ndoye ja Tuominen sekä Kovanen (L)
Autere, Kääntä, Hujanen, Schmid, Rusnachenko, Tokoku ja Koskenkorva (L)

Ottelun aluksi Hämeenlinnan passari Pipsa Roivainen otti pisteen toiselta savonlinnalaiskasvatilta Hilkka Hujaselta syöttämällä tämän käsien kautta ässän. Puijon passari Oksana Rusnachenko pääsi heti perään esittelemään upeita otteitaan verkolla. Ukrainalainen käänsi toisen kosketuksen hyökkäyksensä taakseen ja Hämeenlinnan etukenttään. Cupin välierä alkoi arvolleen sopivasti ja molemmat joukkueet pelasivat aluksi melko virheetöntä peliä. Puijo käväisi 5-3 -johdossa, mutta Hämeenlinnan Adeola Owokoniran, Michaela Madsen ja Jenny Mosser olivat verkoilla vahvoina. Tuota pikaa kantahämäläiset menivätkin jo kolmen pisteen johtoon. Neljän pisteen ero saavutettiin tilanteessa 6-10, kun Ella Autereen syöttö lipsahti pitkäksi. Reina Tokokun päästyä syöttämään Puijo onnistui kiristämään otettaan tilanteeseen 9-11. Uusi kolmen pisteen kaula saavutettiin 10-13, kun Mosser löi nelospaikalta todella korkealta ja todella viistoon Puijon kenttään. Sarah Schmid palautti palveluksen kakkosesta ja siirtyi syöttämään. Tasoihin 13-13 tultiin Schmidin ässällä. Seuraava syöttö nousi vastapalloon ja Rusnachenko ei erehtynyt tapossaan. Jenny Mosser oli kovassa vireessä verkolla ja teki kolme pistettä putkeen, joiden jälkeen Vera Klimovich hyökkäsi tilanteeksi 14-17 ja Puijo aikalisälle. Tokoku onnistui hyökkäyksessä ja Rusnachenko ässässä - 16-17. Puijo punnersi tasoihin 18:ssa pisteessä. Johtoon mentiin Tokokun hyökätessä kakkosesta torjunnan käsien kautta. Pelin tasoitti hakkurin paikalla pelannut Owokoniran toistamalla saman tempun. 22-20 -tilanteen taululle tuotti Rusnachenkon torjunta kakkospaikalta ja Kerho aikalisälle. Eräpallo 24-21 tuli Rusnachenkon kakkoskosketuksella. Madsen hyökkäsi tuolloin satasen ja teki torjunnan käsistä pisteen. Erän sinetöi lukuihin 25-22 Hujasen tippaus nelospaikalta.

Toisen erän alussa tehtiin pisteitä melko tasaiseen tahtiin. 5-5 tasatilanne syntyi Owokoniranin hyödyntäessä jälleen upeasti Puijon torjunnan käsiä, mutta Kääntä hyökkäsi Puijon pisteen edelle. Parilla Hämeenlinnan virheellä johdoksi 8-5. Owokoniran onnistui tuomaan joukkueensa rinnalle ässäsyötöllä, mutta Tokoku hyökkäsi heti tasoituksen kakkosesta. Peli eteni jälleen tasaisissa merkeissä. Emilia Kääntä hyökkäsi tilanteeksi 13-12 ja tippasi seuraavan pisteen keskeltä. Hetken päästä Kääntä syötti ässän ja Kerhon Giovanni Torchio katsoi parhaaksi ottaa aikalisä. Seuraava pitkä pallo lopulta Puijon torjunnan käsistä leveäksi. Tilanteeksi 15-14 Owokoniranin löydettyä liian ison raon Puijon torjunnasta. Tasoihin Kerho tuli Vera Klimovichin torjunnalla ja Puijo vuorostaan aikalisälle. Pisteitä jälleen puolin ja toisin. Erityisesti on mainittava Owokoniranin pistetilanteen tasoittanut donkkaus, joka saatteli pallon Puijon etukentän varpaille. Toinen upea suoritus oli Kerhon sekoilun myötä tilanteeseen 19-18 päättynyt pitkä pallo, joka oli kokonaisuudessaan Puijon liberon Milka Koskenkorvan näytös. 20-18 -johtoon Rusnachenkon ässällä,  Kerhon aikalisä ja Owokoniran jälleen torjunnan käsistä 20-19. Owokoniran ulos, tilalle Helena Elbaek syöttämään ja tasoihin ässällä. Puijon torjunta hermoili hieman ja joukkue aikalisälle. Pisteen päähän, 21-22 tultiinkin Autereen torjuttua Odette Ndoyen. Puijon tasoitus 23:en pisteeseen oli hieno: Hujasen takanurkasta hihoilla taakseen heittämä pallo oli tarpeeksi hyvä passi Käännälle ja hyökkäyspiste. Erän naulasi 25-23 Autereen tilalle tullut Minna Uusi-Illikainen ässäsyötöllä.

Kolmannen erän alun vahvempi oli Kerho. 4-7 -tilanteen jälkeen Schmid hyökkäsi pisteen, Kääntä syötti ässän ja Hujanen tippasi joukkueet tasoihin. Ero lipsahti kuitenkin neljään pisteeseen: 9-13 Owokoniranin vahvalla hyökkäyksellä ja Puijo aikalisälle. 12-17 -johtoon Kerho meni Owokoniranin ässällä, jonka jälkeen Puijon oli jälleen aika pohdiskella peliä vaihtopenkin tuntumassa. Ei auttanut, vaan toinen ässä putkeen. Mosserin hyökkäys kutospaikalta ja 12-19. Syöttämään otettiin jälleen Uusi-Illikainen ja kavennus 14-19 ässällä. Pisteissä 14-21 Kääntä vaihtuu Venla Huomaniin, joka tekee heti pisteen nelosesta ja menee syöttämään. 16-21 Hujasen hyökkäyksellä. Kerho oli erän lopulla päättäväisempi ja loppuluvuiksi 17-25 Roivaisen ässällä.

Neljännen erän alkuun Kerholta vahvat hyökkäykset Klimovichilta, Mosserilta ja Ndoyelta. Kaikille piste ja Puijo aikalisälle. Sen jälkeen Puijon torjunta saikin Owokoniranin kiinni. Puijo pysyi takaa-ajajana, kunnes luvuiksi 8-8 Hujasen ässällä. Seuraavat pisteet Tokokun ja Käännän käsistä. Tuon jälkeen pisteitä tasaisesti. 14-12 iski Kääntä torjunnan käsien kautta ja Kerhon aikalisä. Se toimi ja Kääntä syötti verkkoon. Joukkueet olivat piinaavan tasaväkisiä! Tilanne 17-16 syntyi Autereen maagisella yhden naisen torjunnalla verkon keskeltä. Kerho sai lopulta parin pisteen kaulan: 21-23, kun Madsen oli vahvempi painopallossa. Puijo selvittää Kerhon eräpallon, pääsee tasoihin 24-24 Autereen torjunnalla ja ottelupalloon 25-24 Kerhon hölmöillessä etukentällään. Schmidin syöttö ei valitettavasti ehdi laskeutua ennen takarajaa. Kerho saa eräpallon tilanteessa 26-27 Tokokun hyökättyä verkkoon ja vie erän Mosserin torjunnalla.

Viides erä tiivistyy parhaiten yhteen nimeen: Jenny Mosser, tehot 9/+9. Jo Kerhon ensimmäinen piste, tasoitus 1-1:een Mosserin korkealta ja kovaa lähtevällä pommilla oli myrskyvaroitus. Seuraavan pisteen hän hyökkäsi omalla syöttövuorollaan ja 1-3:en Owokoniranin hyökkäyksellä. Seuraavat pisteet Puijolle Autereen höyhenenkevyellä tipillä ja torjunnalla sekä Tokokun hyökkäyksellä. Kerho oli kuitenkin älyttömässä vireessä ja kuopiolaisten onnistumiset liian harvassa. Tilanteessa 6-7 Seppänen kokosi joukot, mutta aikalisä ei hidastanut vastustajan tahtia. 8 pisteen kohdalla oltiin tasoissa, kun Madsenin juju jäi Käännän torjuntaan ja Kääntä hyökkäsi hetkeä myöhemmin Puijon 10-8 -johtoonkin. Kuopiolaiset olivat keulilla myös 12-10 Madsenin räplättyä palloa virheellisesti. Tokokun hyökkäyspiste 13-12:en jäi kuitenkin Puijon viimeiseksi ottelussa ja Kerho naulasi arkun kolmella peräkkäisellä torjunnalla.