Artikkeli: Lentopallo on tarkkaa ja jatkuvaa analysointia
1.11.2024
Lentopallossa toistuvat teoriassa samanlaiset tapahtumat pisteestä toiseen, kun aloitussyötöt pistetään ilmaan ja vastaanoton jälkeen juonitaan lyöntiä takaisin syöttäneelle joukkueen kenttäpuoliskolle. Syöttöhetkestä alkaen pelissä on kuitenkin valtavasti muuttujia, joita yritetään selvittää tilastoimalla kaikki mahdolliset tapahtumat kentällä.
"Pelin analysointi on muuttunut tietokoneiden myötä valtavasti. Valmentajille ja pelaajille on tarjolla valtavasti tietoa, minkä avulla etsitään omasta ja vastustajan joukkueista vahvuuksia sekä heikkouksia", kertoo Puijo Wolleyn naisten Mestaruusliigan joukkueen päävalmentaja Pekka Seppänen.
"Tilastojen tuottama data yhdistettynä valmentajien havaintoihin on taktisten ratkaisujen peruste."
Puijo Wolleyn tilastoijana toimii nyt Pihla Pohjola, joka pelasi Puijo Wolleyssä neljä kautta. Hän tuli vuonna 2018 Kuopioon Ykkössarjaan Jyväslentiksestä aloitettuaan opiskelut yliopistossa. Pohjola oli nostamassa kuopiolaisia Ykkössarjasta Mestaruusliigaan.
"Lopetettuani aktiivipelaamisen aloin miettiä uusia harrastuksia. Yksi sellainen löytyi vanhasta lajistani, kun tutuista pelikavereistani seuratoiminnassa mukana ollut Linda Salo alkoi houkutella minua tekemään tilastoja. Pienen houkuttelun jälkeen lupauduin mukaan", kertoo Pohjola, joka hoitaa Puijon kotiotteluista tilastot.
"Tilastot menevät kaikkien seurojen käyttöön. Näin valmentajat saavat käyttöönsä laajan tietopankin. Tilastoja voi seurata livenä kesken ottelun, ja heti pelin päätyttyä on käytössä ensimmäinen yhteenveto koko ottelun tapahtumista. Työhöni kuuluu myös videoilta datan tarkennus ja tietysti mahdolliset korjaukset. Tämän työn pitää olla valmiina Mestaruusliigan 24 tunnin kuluessa."
Harrastus on jo vienyt Pohjolan mukanaan. Hän haluaa löytää aikaa myös vierasotteluihin ainakin kevään tärkeimpiin otteluihin.
"Tilastointi vaatii hyvät hoksottimet, jotta sormi pysyy herkkänä. Pallot voivat olla joskus todella pitkiä, ja ainakin hyökkäyksissä pitää olla heti valmista, jotta numerot täsmäävät. Olen ollut vasta tämän kauden mukana tilastoijana, mutta tässä huomaa jo kehittyneensä, mikä tekee puuhasta entistä kiehtovampaa. En pysty vielä samanlaiseen määrän käsittelyyn kuin jotkut jopa vuosikymmeniä asiaa tehneet, mutta homma luistaa koko ajan yhä paremmin. Peliurasta on iso hyöty tilastojen pitoon, mutta voi siihen harjaantua muutenkin", arvioi Pohjola.
Pohjola syöttää pelaajan suoritukset nopein koodein, joista sitten rakentuu tietopankkia jokaisen pisteen jälkeen. Lentopallossa kerätään onnistumiset ja epäonistumiset syötössä, niiden vastaanotossa, hyökkäyksessä ja torjunnassa.
"Eri suorituksiin kerätään myös tarkempaa dataa: esimerkiksi syöttö- ja lyöntisuunnat sekä onnistuminen niissä. Valmentajat saavat käyttöönsä melkoisen tietopankin."
"Pihla tuo staffiimme tarvittavaa naisten näkökulmaa ja ajatusta, kun muuten meillä on miesvoittoinen valmennus." -Pekka Seppänen
Tilastot valmentajan apuna
Valmennuksessa tietoa tutkitaan kesken ottelun sekä tietysti ennen ja jälkeen niitä.
Kun Pekka Seppänen saa käteensä ensimmäisen erän tilastot, nin hän katsoo ensimmäisenä kuinka oma joukkue on tehnyt pisteitä ja sitten vastustajien numerot. On hyvä tietää, että löytyykö tilastoista sellaista, mikä poikkeaa omasta näppituntumasta. Joskus numerot voivat poiketa omasta kokemuksesta: "Onko joku ollut parempi tai heikompi kuin oletin? Nämä asiat on hyvä käydä läpi."
"Joillain osa-alueella on ehkä ollut vaikeuksia, mikä on syytä korjata. Tilastoista on myös se hyöty, ettei joku yksittäisen tilanteen luoma tunne tai mielikuva jää liikaa vaikuttamaan kokonaisajatukseen. Onneksi tilastoista löytyy usein oikeaksi havaittu ajatus valmennuksen näkemyksen tueksi."
Puijo Wolleyssä Timo Leikas touhuaa Seppäsen valmentajaparina.
"Timo saa tabletilleen live-seurannan, joten vaihtopenkillekin on reaaliajassa päivyttyvää tietoa käytössä. Käymme videolta läpi tarvittaessa jotain asioita. Erätauolla on sitten hieman enemmän aikaa pohtia tarvittavia muutoksia, mutta pelaajavaihdon myötä kentälle voi viedä uutta suunnitelmaa. Samoin keskitorjujan käydessä penkillä voi tarvittaessa jakaa torjunta- ja hyökkäystaktiikasta ohjeita".
"Ottelun jälkeen tehtävä analyysi on jo paljon syvällisempi. Tilastoija ei ehdi syöttää kaikkea tietoa heti, mutta jälkikäteen täydennetyssä tilastossa on saatavana paljon lisätietoa. Kolmen tai neljän ottelun jälkeen voi jo löytää kehityskohteita ja hyvin edistettyjä asioita. Pitkällä tähtäimellä tuotetun tiedon perusteella voi pureutua yksityiskohtiin aika tarkastikin", kertoo Seppänen, joka pitää tietokonetta valmennuksen tärkeänä työkaluna.
"Ruudulta selviää, kuinka pelaamme: mikä toimii ja mikä ei toimi. Mikä on vaikkapa laiturien tempopassien ja isojen passien teho? Saamme irti luotettavaa tietoa, kun takavuosina asiat jäivät liikaa mielikuvien varaan. Ilman apuvälineitä tarvittavaa tietoa on mahdoton koota sujuvasti. Ja vaikka tieto olisi koottu jälkikäteen, sen analysointi ruutupaperilla veisi liikaa aikaa", kertoo Seppänen valmennuksen kehitysloikista.
Seppänen muistuttaa, että tilastot ovat lopulta vain hyvä tukeva työkalu.
"Esimerkiksi vastaanottoon kootaan suoritukset erinomaisesta vastaanotosta epäonnistumiseen. Itselleni pelkät vastaanottoprosentit ei ole hirveän mielenkiintoisia. Kertyvien plussien prosentti voi olla ok, mutta onko heikommat nostot kohtuullisen tasoisia vai todella heikkoja voi merkitä jopa enemmän. Samoin hyökkäyksessä passin laatu vaikuttaa lyöjän saamaan kokonaisuuteen. Jos laituri saa paljon roskapasseja, niin tappoprosentti ei välttämättä nouse kentän korkeimmaksi, mutta pelaajan suoritus voi olla silti mainio. Ei saa tuijottaa tilastoista liian tarkkaan pelkkiä numeroita, vaan on osattava kurkistaa myös numeroiden taakse. Silloin löytyy näkemys peliesityksen parantamiseen", toteaa Seppänen, joka toivotti Pohjolan tervetulleeksi joukkueensa taustavoimiin.