Puijo Wolley kutsui Pohjois-Savon ensimmäiset SM-sarjan mitalistit otteluunsa

6.3.2025

Lentopallon pääsarjassa on juhlittu usein mitaleita savolaisten joukkueiden voimin varsinkin miesten mestaruussarjassa ja nykyisessä pääsarjassa Mestaruusliigassa. Naisten mitaleita Savoon on tullut hieman harvemmin. Ensimmäisenä mitalin voitti maakuntaan Kaavin Kaiku, joka selvisi loppuotteluun vuonna 1983. Jyväskylän Pesä-Veikot voitti otteluin 3-1 kaavilaiset, jotka antoivat loppuottelussa hienon vastuksen.

Puijo Wolley kutsui sunnuntaina kauden runkosarjan viimeiseen kotiotteluunsa Luolaan vieraakseen kaavilaisten mitalijoukkueen. Luolaan tuli tutustumaan lentopallon nykymenoon viisi Kaavin SM-hopeamitalistia eli 42 vuoden takaisesta kuusikosta jäi puuttumaan vain yksi pelaaja. Paikalle saapuivat joukkueen kapteeni Tarja Kekäläisen johdolla Anne Ruotsalainen (nykyisin Lumiaho), Arja Hiltunen, Päivi Leskinen (Suhonen) ja Leena Antikainen.

Tarja Kekäläinen ( vas ) oli Kaavin Kaiun menestysjoukkueen kapteeni. Puijo Wolleyn vieraiksi saapuivat myös Anne Ruotsalainen ( nykyisin Lumiaho), Leena Antikainen, Arja Hiltunen ja Päivi Leskinen (nykyisin Suhonen )

Kekäläinen muodosti Ruotsalaisen kanssa yleispelaajakaksikon. Hiltunen oli joukkueen keskitorjuja ja Lenna Antikainen vastasi passipelistä.

Puijon puheenjohtaja Matti Auvisen mukaan seura halusi kunnioittaa Savon lentopallon pitkiä perinteitä. 

"Kaavilla alkoi mitalien sarja, jota Puijokin on päässyt ja haluaa edelleen jatkaa", kertoi Auvinen. "Olipa mukavaa saada takavuosien tähtipelaajia vieraaksemme."

Kaavin Kaiun pelaajat pääsivät vertaamaan niin otteluiden nykyistä tasoa kuin olosuhteitakin takavuosiin. 1980-luvun alussa Kaavilla oli suoranainen lentopallobuumi, joka keräsi Kaavin silloiseen kaarihalliin ja vaatimattomiin puitteisiin parhaimmillaan parisen tuhatta katsojaa.

"Kannustus oli silloin kovaa. Monet vierasjoukkueet tuumivat, että Kaavin ahdas pelialue ja yleisö tekivät paikasta ikävimmän vierassalin", kertoi Kekäläinen. 

"Iso osa joukkueestamme oli Kaavin omia kasvatteja. Itse osallistuin 11-vuotiaana ensimmäiseen SM-turnaukseen, jonka voitimme. Aloitimme pelaamalla minilentopalloa ja olimmekin pian mestaruussarjassa", mietti Anne Lumiaho.

Kaavi sai muutamia vahvistuksia, sillä esimerkiksi Arja Hiltunen oli Riistavedeltä ja Annukka Pyykkö Lieksasta.

"Emme pärjänneet pienellä paikkakunnalla ihan omin voimin, mutta nuorisotyömme antoi pohjan suurimmalle osalle pelaajista. Valmennuksesta vastannut Leo Suni oli monessa mielessä aikaansa edellä ja pohjusti Kaavin nousun kotimaiselle huipulle. Kaiku pysyi 1980-luvun alun pinnalla ennen kaikkea omien kasvattiensa voimin, kun nuoria koulutettiin viisaasti joukkueeseen", tuumi Kekäläinen, jonka mukaan lentopallon perusta on säilynyt entisellään.

"Pallo nostetaan passarille, joka jakaa sen hyökkääjällä lyötäväksi", muistuttivat pelaajat yhteneväisyydestä nykyiseen peliin, ja suurin näkyvä muutos taitaakin olla monivärinen pallo, kun ennen Mikasa oli kirkkaan valkoinen.

"Kaiku pystyi hyökkäämään lujaa. Takavuosina kuviopelaaminen oli monipuolisempaa kuin nykyään."

Kaiun hyvästä hyökkäyspelistä antoi esimerkin Arja Hiltunen, joka oli pelätty pallon tappaja ykköstempoon.

"Minulle oli hyvää palloa tapettavaksi", muisti Hiltunen kiittää entistä passariaan.

Kaavin Kaiku elää pääsarjatason joukkueena pelaajiensa hienoissa muistoissa. Isoimman kiitoksen menestyksen eteen tehdystä perustasta saa Leo Suni.

"Harjoittelimme valtavan paljon. Valmentaja opetti, että tekniikan täytyy olla viimeisen päälle hyvää. Sellaiselle perustalle voi laskea hyvän tason joukkuepelaamisenkin. Meiltä vaadittiin työtä. Kun motivaatio oli kunnossa, niin myös menestyimme", totesi Kekäläinen.

Suni oli myös pioneeri lajin analyyseissaan, sillä ottelut tallennettiin kuvanauhalle, joiden perusteella Suni purki kamppailun tapahtumat ja antoi palautteensa pelaajille.

Kaiku ei pysynyt pitkään huipulla. Ensimmäisellä kaudellaan eli 1981-1982 joukkue oli runkosarjan viides, eikä selvinnyt pudotuspeleihin. Seuraavalla kaudella Kaiku lähti runkosarjan toiselta sijalta pudotuspeleihin ja otti hopeamitalin. Keväällä 1986 taloudelliset rajat tulivat vastaan.

Savon ainoan mestaruuden on voittanut naisten peleissä Pieksämäki Volley keväällä 2004. Kuopiossa on ollut ennen Puijo Wolleyn liigajoukkuetta ja sen kahta pronssia lukuisia muitakin naisten pääsarjaseuroja kuten Kuopion NMKYU, Sale, Kuopion Riento, Riistaveden Urheilijat ja KuPS-Volley.

Pohjois-Savon puolelta puuttuu vielä Mestaruusliigan kultamitali, jota Pujio Wolley pääsee jahtamaan pudotuspeleissä viikolla 11 vastustajasta ja otteluohjelmasta riippuen. Puijo pelaa viimeisen runkosarjan ottelun perjantaina 7. maaliskuuta Nurmossa Jymyä vieraissa.